Koffiezetten

by

Het principe van koffiezetten is vrij eenvoudig: je verwarmt water – tot zo’n  80°C – en giet dat over (fiijn)gemalen koffiebonen in een filter. Het hete water druppelt erdoorheen en wordt opgevangen in een kan of rechtstreeks in het kopje. Tegenwoordig zetten we koffie op verschillende manieren.

Koffiezetapparaat

Met een filterkoffiezetapparaat zet je enkele kopjes of een hele kan koffie. Naast het koffiezetten zelf, kosten ook warmhoudplaatje en display extra stroom. Sommige koffiezetters beschikken over een isoleerkan die de koffie warm houdt. Handig: je schakelt het koffiezetapparaat uit en zet de kan met koffie op tafel. Kun je vanuit je luie stoel een tweede kopje inschenken.

Koffiepadmachine

Bij de koffiepadmachine zit de gemalen koffie in zogenaamde pads: koffie, voorverpakt in een filter. Met een koffiepadmachine zet je steeds één of twee kopjes tegelijk.

Capsule machine

Bij een capsulemachine maak je gebruik van capsules met koffie. De machine prikt kleine gaatjes in de capsule. Na een druk op de knop wordt heet water door de capsule geperst en je kopje gevuld met koffie. Met een capsulemachine zet je steeds één kopje.

Volautomatische koffiemachine

Een volautomatische koffiemachine heeft een  geïntegreerde koffiemolen en (vaak) een melkreservoir of stoompijpje. Je kunt zelf je koffiesterkte instellen en (meestal) de hoeveelheid water. Het apparaat maakt snel één of twee kopjes koffie per keer.

Espressoapparaat

Espressoapparaten verwarmen water tot ongeveer 90 graden. Onder hoge druk wordt het water vervolgens door een filter geperst.

Cafetière (French Press)

In een cafetière doe je gemalen koffie en giet daar kokend water op. Laat de koffie even ‘trekken’ en duw daarna langzaam de zeef naar beneden. Sinds 2005 bestaat de AeroPress, het principe lijkt erg op de cafetière maar de AeroPress wordt meer gezien als compacte espressomachine.

Pistonmachine

De pistonmachine is een halfautomatische koffiemachine voor de echte liefhebber. Je moet meerdere handelingen verrichten, maar hebt hierdoor ook meer invloed op de kwaliteit en de smaak van de koffie! Pistonmachines hebben een stoompijpje om melk op te schuimen. Het bedieningspaneel is, over het algemeen, eenvoudig.

Percolator

Voor een percolator is geen elektriciteit nodig. Je vult de percolator met water en koffie – elk in hun eigen compartiment – en zet hem vervolgens op het vuur (gaskookplaat).

Energieverbruik

Voor het zetten van koffie gebruikt elk type koffiezetapparaat ongeveer dezelfde hoeveelheid energie. Espressoapparaten gebruiken iets meer omdat die het water onder druk zetten. Koffiepad-, capsule- en espressomachines hebben een kortere bereidingstijd en een lager stand-by verbruik. Een warmhoudplaatje en de stand-by stand verbruiken de meeste energie. Denk hierbij aan filterkoffie en de koffiepadmachine. Sommige apparaten schakelen zichzelf na een bepaalde tijd uit.

Besparingstips

Aantal tips voor gebruik:

  • Aanschaf? Bedenk hoe vaak en hoeveel koffie je per dag zet. Kies een apparaat dat het beste bij jouw gebruik past.
  • Zet wat je drinkt: meet de benodigde hoeveelheid water af en gebruik dat. Je bespaart energie én water!
  • Gebruik een thermosfles om warmte vast te houden en voorkom opnieuw opwarmen.
  • Zet stand-by uit bij koffiepad-, capsule- of espressomachine. 
  • Bedenk dat het gebruik van capsules ook zorgt voor extra afval dat gescheiden en verwerkt moet worden (en dus energie kost).
  • Schakel het warmhoudplaatje of de kopjeswarmer uit na gebruik.