Tijdens het koken is een afzuigkap onmisbaar voor een gezonde luchtkwaliteit. De afzuigkap niet aanzetten omdat het energie bespaart, is daarom onverstandig. Daarnaast: een afzuigkap verbruikt weinig energie.
Schone keukenlucht
Vooral bij het koken met oliën en vetten komen er stoffen vrij, waaronder fijnstof, die de luchtkwaliteit in je keuken verslechteren. Op een gaskookplaat verbrand je gas wat ook zorgt voor ongezonde lucht. De stoffen die bij de verbranding van gas vrijkomen zie je niet, maar kunnen bij hogere concentraties en regelmatige blootstelling problemen met ademhalen en longschade veroorzaken. Gebruik daarom altijd de afzuigkap om de lucht schoon te houden!
Drie factoren die van invloed zijn op de luchtkwaliteit bij het koken:
- Het type kookplaat (gas of elektrisch).
- Hoeveel olie of vet je gebruikt tijdens het koken.
- Hoe schoon de kookplaat is.
Tips
Met deze tips kun je volop blijven genieten van je kookkunsten terwijl de lucht in huis fris en gezond blijft.
Bij aanschaf:
- Kies een afzuigkap die de hele kookplaat overdekt. Diepere en bredere afzuigkappen verwijderen meer vervuilde lucht.
- Plaats de afzuigkap minimaal 60 cm boven een gaskookplaat (vanwege brandgevaar) en 55 cm boven een elektrische kookplaat. Houd een maximale afstand aan van 80 cm. De juiste plaatsing zorgt voor een effectieve afvoer van dampen, geuren en vetten tijdens het koken. Te laag hindert het koken, te hoog en de afzuigkap kan de dampen en geuren niet goed afvangen.
Bij gebruik:
- Zet de afzuigkap meteen aan als je begint met koken.
- Gebruik, bij het koken, altijd de afzuigkap. Bij elektrisch koken komen minder schadelijke stoffen vrij dan bij koken op gas, maar ze komen wel vrij! Het gebruik van de afzuigkap verbetert de luchtkwaliteit.
- Kook op de achterste pitten als de kookplaat tegen de wand staat. De afzuigkap zuigt de lucht hier beter af dan van de voorste pitten.
- Gebruik de afzuigkap óók als de oven aanstaat (of zet een raam open). Goed om te weten: bij de verbranding van etensresten kunnen ook ongezonde stoffen vrijkomen. Maak je oven daarom altijd goed schoon na gebruik! Bij oudere ovens kan de verflaag zorgen voor fijnstof en andere schadelijke stoffen.
- Frituur je binnen? Zet de afzuigkap dan op de hoogste stand en laat hem nog minstens een kwartier aanstaan nadat je klaar bent. Open, als dat kan, ook de ramen.
- Reinig de filters regelmatig en vervang ze op tijd. Met schone filters werkt de afzuigkap effectiever en verbruikt minder energie.
Bij een centraal ventilatiesysteem:

- Plaats de kookplaat onder het afzuigpunt – de kleine opening of rooster in het plafond – waardoor de lucht wordt afgevoerd via het ventilatiesysteem.
- Zet, als dat mogelijk is, de ventilatie tijdens het koken op een hogere stand.
- Overweeg een recirculatie afzuigkap als er geen ventilatiekanalen of andere afvoermogelijkheden in de keuken zijn.
- Zet een raam open tijdens het koken voor extra ventilatie.