Verschillende radiatoren

Er zijn verschillende radiatoren. De meest voorkomende radiator is de wandradiator aan de buitenmuur, meestal onder een raam. Juist plaatsing onder een raam zorgt, met name bij minder goed geïsoleerde woningen, voor een betere luchtstroming. Reden: ramen zijn meestal slechter geïsoleerd. De warme luchtstroom die voor de ramen omhoog stijgt, ook als de gordijnen dicht zijn, voorkomt dat koude lucht door het raam je kamer binnenkomt.

Erg zijn drie verschillende radiatortypen:

  1. Wandradiator
  2. Elektrische radiator
  3. Convector

Wandradiator

De wandradiator bestaat uit een of meer platen en convectoren, ook wel lamellen genoemd. Hoeveel warmte een radiator afgeeft (het vermogen) is afhankelijk van:

  1. De grootte: langs grotere platen kan meer lucht stromen. De radiator verwarmt dan meer lucht in één keer.
  2. Het aantal platen en convectoren, de ‘ribbels’ aan de binnenkant van de verwarming. Meer platen en ‘ribbels’ zorgen ervoor dat de lucht langs een nóg groter oppervlak stroomt. En een groter oppervlak geeft nóg meer warmte af (groter vermogen).
Veel voorkomende radiator: type 22.

Radiatoren worden aangeduid met een typenummer. Het nummer bestaat uit twee cijfers waarbij het eerste staat voor het aantal platen en het tweede voor het aantal convectoren aan de binnenzijde. Zo bestaat het radiator type 22, uit twee platen en twee convectoren: aan elke plaat een convector.

Een overzicht:

Bovenaanzicht verschillende typen radiatoren.

Onder de benaming ‘wandradiator’ vallen verschillende uitvoeringen:

Convectorput radiatoren

Eigenlijk hetzelfde als een wandradiator, alleen verzonken in de vloer. Dit wordt vaak gedaan als er geen ruimte aan de muur is en een plintradiator niet mooi wordt gevonden of geen optie is. Bijvoorbeeld bij grote ramen of schuifpuien. De doorstroming van de lucht gaat wel wat lastiger.

Gietijzeren radiatoren

Een gietijzeren radiator heeft dikkere wanden. Hierdoor duurt het langer voordat de radiator op temperatuur is. Door de dikke wanden werkt de radiator trager, wat ervoor kan zorgen dat de ingestelde temperatuur makkelijker overschreden wordt. Het aandeel stralingswarmte is hoger omdat er, als je het vergelijkt met een wandradiator, minder oppervlakte is waarlangs lucht kan stromen.

Design radiatoren

Radiatoren die voor het oog zijn ontworpen: ze moeten er mooi uitzien! Meestal werken ze minder effectief dan wandradiatoren. Designradiatoren moeten het meer hebben van stralingswarmte. In goed geïsoleerde huizen is dit niet zo erg. Bij minder goed of slecht geïsoleerde woningen ben je dan meer geld kwijt aan stookkosten!

Plintradiator

Een lage uitvoering van de standaard wandradiator. Vaak toegepast bij grote raampartijen die doorlopen tot op of vlak boven de vloer. Ze worden dan ook niet aan de wand bevestigd, maar op de vloer gemonteerd. De werking is gelijk aan die van de standaarduitvoering.

Badkamer radiator

Speciaal ontwikkeld voor de badkamer met, meestal, een poedercoating. Bij poedercoating zit de verf ‘vastgebakken’ op het metaal en beschermt daardoor beter tegen vocht (geen roest). Je moet wel zorgen voor een goede luchtcirculatie. Zeker als er geen of weinig luchtafzuiging is, moet lucht blijven bewegen. Stilstaande, vochtige lucht verhoogt de kans op schimmel. Hang de radiator daarom ook niet vol met natte(!) handdoeken. Het is in een badkamer verstandig om voor en goede luchtafzuiging te zorgen.

Handdoek radiator

Deze radiator is ervoor bedoeld om handdoeken te verwarmen/drogen. De basis voor een goede werking van radiatoren, is convectie (luchtcirculatie). Juist het volhangen met handdoeken belemmert deze luchtbeweging. Gebruik deze radiator niet om de badkamer te verwarmen, dan heb je een radiator met veel meer vermogen nodig, hij moet immers meer warmte afgeven om zowel de handdoeken als de ruimte warm te krijgen.

Elektrische radiator

Een elektrische radiator werkt op elektriciteit. Door de stroom worden de elementen warm en komt er een luchtstroom op gang die de ruimte verwarmt. Een elektrische radiator wordt meestal warmer dan een radiator op basis van warm water. Hierdoor speelt straling een belangrijker rol. Elektrische radiatoren hebben vaak een ventilator ingebouwd, die de luchtstroom op gang helpt.

Het rendement van een elektrische radiator ligt vrij hoog. Toch is dit een dure manier van verwarmen, omdat elektriciteit een stuk duurder is dan een gasgestookt systeem (centrale verwarming met gasgestookte cv). Zet je de elektrische radiator aan, dan warmt de ruimte snel. Vaak worden deze radiatoren gebruikt in badkamers of een toilet.

Convector

Een convector is een lage-temperatuurradiator. Meestal hebben deze radiatoren een ventilator ingebouwd om de luchtstroming op gang te houden. Door de lage temperatuur is het aandeel stralingswarmte een stuk lager. Deze lage temperatuur maakt het ook noodzakelijk dat convectors een groter oppervlak hebben dan een standaard wandradiator om net zoveel warmte af te geven. Een warmtepomp werkt met lage-temperatuurverwarming zoals vloerverwarming. Denk je na over een warmtepomp maar wil of kun je niet investeren in vloerverwarming, dan zijn convectoren een goed alternatief.