Duurzaam handen wassen

by

Het is belangrijk om regelmatig je handen te wassen. Niet alleen als ze zichtbaar vies zijn, maar ook om geen ziekteverwekkers te verspreiden of er zelf ziek van te worden. Was je handen bijvoorbeeld:

  • voor je eten gaat klaarmaken
  • als je naar de wc bent geweest
  • als je je kind hebt verschoond
  • na hoesten of niezen met hand voor de mond (beter: hoest/nies in je arm)
  • als je huisdieren hebt geaaid
  • na het buitenspelen
  • na schoonmaken

Regelmatig handen wassen dus. Maar als je het doet, doe het dan goed én duurzaam.

Besparingstips

  • Draai de kraan dicht tijdens het handen wassen. Zet de kraan uit tijdens het inzepen van je handen om water en energie (als je warm water gebruikt) te besparen: maak je handen nat, zet de kraan uit, zeep je handen in, zet de kraan aan en spoel je handen af.
  • Gebruik vaker koud water. Koud water wast je handen net zo schoon als warm water, maar kost geen extra energie om te verwarmen. Daarnaast duurt het altijd even voordat het warme water de kraan bereikt. Het eerste schone, koude water stroomt dan ongebruikt de afvoer in. Begin je je handen al te wassen met het koude water, dan warm je dus water op dat ongebruikt achterblijft in de leidingen. Je verbruikt dan wél energie maar maakt er geen gebruik van: zonde!
  • Repareer lekkende kranen. Voorkom waterverlies en waterschade.
  • Vang koud kraanwater op. Het duurt altijd een tijdje voordat er warm water uit de kraan komt. Vang het koude water op en gebruik het om planten water te geven of vul er de waterkoker mee. Zo verspil je geen water.
  • Toe aan een nieuwe kraan? Overweeg een waterbesparende kraan. Deze kranen verminderen waterverbruik en energiekosten met speciale technieken die, bijvoorbeeld, lucht toevoegen.