Koelkast

by

In een koelkast kun je producten met een beperkte houdbaarheidsdatum, denk aan verse producten, langer bewaren. Koude in de koelkast vertraagt bacteriegroei waardoor etenswaren en dranken langer goed blijven. De temperatuur stel je zelf in. De ideale temperatuur in de koelkast is 4°C.

Er zijn verschillende soorten koelkasten, zowel vrijstaand als inbouwmodellen:

Tafelmodel

De traditionele koelkast is het tafelmodel. Deze koelkast is 85 tot 100 cm hoog en schuif je makkelijk onder het aanrecht. Er zijn tafelmodel koelkasten met en zonder vriesvak.

Eendeurskoelkast

De eendeurskoelkast heeft net als het tafelmodel één deur, maar varieert in hoogte tussen de 75 en 190 centimeter. In de meeste gevallen gaat het om een losstaande koelkast. Als de koelkast een vriesvak heeft, zit deze bovenin.

Tweedeurskoelkast

De twee- of dubbeldeurskoelkast heeft, zoals de naam al aangeeft, twee deuren. Dit houdt in één deur voor de koelkast en een aparte deur voor het vriesvak. Het vriesgedeelte is kleiner dan het koelgedeelte en bevindt zich erboven. Dit type koelkast is vaak iets goedkoper dan een koel-vriescombinatie. De dubbeldeurskoelkast heeft – net als het tafelmodel en de eendeurskoelkast – één koelsysteem. De temperatuur van de koelkast en de vriezer zijn niet los van elkaar in te stellen. Dit maakt de kast wat minder nauwkeurig.

Koelvriescombinatie

De koel-vriescombinatie wordt ook wel een upside down model genoemd. De vriezer zit onder de koelkast. Beide hebben een eigen deur. Belangrijk bij de koelvriescombinatie is dat koelkast en vriezer een eigen koelsysteem hebben. De temperatuur van zowel koelkast als vriezer is nauwkeurig en los van elkaar in te stellen. Vriezer en koelkast zijn ook los van elkaar uit te schakelen.

Amerikaanse koelkast

Bij de Amerikaanse koelkast, ook wel het side-by-side koelkast genoemd, staan het koel- en vriesgedeelte naast elkaar. Dit type koelkast is een grote energieverbruiker, maar biedt wel veel schapruimte in zowel de koelkast als de vriezer. Vaak heeft de koelkast extra opties zoals een verlicht display, een ijsblokjesmaker en dispenser voor koud water.

3- en 4-deurskoelkasten

Betrekkelijk nieuw op de markt zijn de 3- en 4-deurskoelkasten. Bij deze koelkasten zit het koelgedeelte bovenin, te openen met twee openslaande deuren. Onder het koelgedeelte zit het vriesdeel in de vorm van één of twee laden.

Barmodel

Het barmodel is een kleine koelkast, vaak te vinden in hotelkamers. Ook wel een minibar genoemd.

Energieverbruik

Omdat ze altijd aanstaan, verbruiken koelkasten (en vriezers) permanent energie. Hoeveel dat is, hangt onder andere af van het energielabel maar vooral van de leeftijd van de koelkast! Voorbeeld: een oude koelkast met label B gekocht in 2013, verbruikt ongeveer 3,5 keer zoveel energie als een zelfde formaat koelkast die na 2021 op de markt is gekomen met het nieuwe B-label.

Besparingstips

Tips om het energieverbruik van koelen te verminderen:

  • Kies bij aanschaf de juiste grootte van een koelkast, passend bij je behoeften.
  • Zet de koelkast op de juiste plek. Vermijd warme plekken voor de koelkast, zoals het fornuis, voor een raam in de zon, of naast de verwarming. Hoe warmer de omgeving, hoe hoger het energieverbruik van de koelkast.  
  • Geef de achterkant van de koelkast minimaal 5 cm ruimte om warme lucht af te voeren. Als de warme lucht niet makkelijk weg kan, moet de koelkast harder werken om de binnentemperatuur op peil te houden.
  • Zet de koelkast niet te koud. Een temperatuur onder de 4°C is voor een koelkast niet nodig. Elke graad lager kost extra energie. 
  • Zet je koelkast helemaal uit als je lang weggaat en laat de deur op een kiertje staan om schimmel- en onaangename geurtjes te voorkomen.
  • Gebruik één koelkast en zorg ervoor dat de koelkast bij jouw verbruik past. Een extra (bier)koelkast die het hele jaar aanstaat kost onnodig energie en geld.
  • Ga voor een koel-vriescombinatie: één apparaat voor koelen en vriezen is zuiniger dan twee aparte koel/vrieskasten.
  • Beperk de tijd dat de koelkastdeur open staat. Je verliest kou zodra de deur opengaat.
  • Laat eten eerst afkoelen voordat je het in de koelkast zet. Het kost extra energie om de koelkast weer op de ingestelde temperatuur te krijgen.
  • Laat diepvriesproducten in de koelkast ontdooien. Als je iets kouds in de koelkast plaatst hoeft hij minder te werken en verbruikt minder energie!
  • Controleer regelmatig of de deurrubbers van de koelkast goed aansluiten en vervang ze indien nodig.

Energielabel

Koelkasten worden getest bij zowel een omgevingstemperatuur van 16°C als bij een omgevingstemperatuur van 32°C. In elk compartiment van de koelkast moet de temperatuur hetzelfde of lager zijn dan door de fabrikant opgegeven. Ook wordt gemeten hoe lang het duurt voor de koelkast de opgegeven temperatuur bereikt.

Aantekeningen bij het label

  • Kijk niet alleen naar de energieklasse maar let ook op de inhoud. Een kleinere koelkast met hetzelfde label verbruikt minder energie dan een grote: er is immers een kleinere inhoud om te koelen.
  • Vergelijk koelkasten en let vooral op het verbruik in kilowattuur per jaar. Bedenk: een koelkast staat 24 uur per dag, 365 dagen per jaar aan. Het is een grote energieverbruiker!