Warmtebronnen

Combiketel

Eerst was er de cv-ketel. Cv staat voor centrale verwarming en die ketel zorgde alleen voor verwarming van het huis. Later is de combiketel ontwikkeld. Deze ketel verwarmt de woning maar voorziet het huis ook van warm water. Huidige combiketels zijn (bijna) allemaal hr-ketels. HR staat voor Hoog Rendement. Het hoge rendement wordt mede bereikt door een warmtewisselaar in het rookkanaal die de warmte uit de rookgassen haalt. Voordeel: water dat al warm is hoef je minder te verwarmen met (gas)branders. De meest voorkomende hr-ketel is gasgestookt.

Combiketel met zonneboiler

Een combisysteem verwarmt zowel de woning, als het sanitair water dat je gebruikt. De zonneboiler bestaat uit zonnecollectoren op het dak en een buffervat voor sanitair water. Dit buffervat wordt vaak ‘boiler’ genoemd, maar dat is het niet: het is een opslagvat! De zonneboiler wordt meestal gebruikt voor sanitair water, maar kun je ook inzetten voor het verwarmen van de woning. Een warmtewisselaar in het buffervat geeft de zonnewarmte af aan het water.

Warmtepomp

Een warmtepomp kun je vergelijken met een koelkast, maar dan andersom. Een koelkast haalt warmte uit de kast en geeft die af aan de ruimte waarin hij staat – meestal de (bij)keuken. De warmtepomp haalt warmte uit de omgeving waar hij is geplaatst. Dat kan lucht, water of de bodem zijn. Die warmte geeft hij af aan, bijvoorbeeld, de vloerverwarming, radiatoren of om kraanwater te verwarmen.

Warmtepomp met zonneboiler

Combinatie van zonnecollectoren, buffervat en warmtepomp.

  • Buffervat: hierin zit sanitair water op een temperatuur van zo’n 50 °C. Het vat is aangesloten op zowel het verwarmingssysteem als de warmwaterleiding.
  • Zonnecollectoren: verwarmt het water in het buffervat als er genoeg zon is.
  • Warmtepomp: verwarmt het water in het buffervat als er te weinig zon is.

Boiler

Een boiler is eigenlijk niets anders dan een warmwatertank: een goed geïsoleerd vat waarin water wordt verwarmd en continue op temperatuur gehouden. Het water kun je op verschillende manieren verwarmen en warm houden: met elektriciteit of gas.

Gasgestookte boiler

Als je de warmwaterkraan opendraait, komt er direct warm water uit het boilervat. Je merkt dat vaak niet meteen, omdat water dat nog in de leiding zit al is afgekoeld. Het boilervat wordt, aan de onderkant, meteen bijgevuld met koud water. Om het koude water meteen te verwarmen, gaat een gasbrander aan. De brander verhit een warmtewisselaar die op zijn beurt de warmte overbrengt op het water. 

Elektrische boiler

Een elektrische boiler kun je vergelijken met een waterkoker. In een waterkoker zit een verwarmingsspiraal. (Vaak is deze verwerkt in de vlakke bodem van de waterkoker.) Elektriciteit verwarmt de spiraal die de warmte afgeeft aan het water.

Je kunt ook kleinere boilers, inbouwboilers, plaatsen op plekken waar het lang(er) duurt voordat je warm water van de combiketel krijgt. Met een inbouwboiler heb je direct warm water.

Doorstroomverwarmer

Een doorstroomverwarmer wordt ook wel ‘tankloze boiler’ of ‘elektrische geiser’ genoemd. Het maakt gebruik van verwarmingselementen om kraanwater direct te verwarmen zodra het erdoor stroomt. Een doorstroomverwarmer verbruikt veel energie. Voor een kleine warme waterstraal onder de douche heb je krachtstroom nodig!

Pelletketel

Een pelletketel gebruikt houtpellets als brandstof. Houtpellets zijn samengeperste stukjes hout gemaakt van zaagsel en houtafval. Deze pellets worden verbrand en de warmte gebruikt om een warmtewisselaar te verwarmen. De warmtewisselaar staat vervolgens de warmte af aan sanitair water of gebruikt het voor verwarming van de woning.