De waterdruk van de cv-ketel

Als je de cv-ketel hebt ontlucht, is het belangrijk om de waterdruk te controleren. Bij een te lage druk kan de cv namelijk uitvallen, bij een te hoge druk kunnen lekkages ontstaan. Klinkt spannend! Maar het valt gelukkig erg mee. Als je ervoor zorgt dat de waterdruk op 1,5 bar staat, kan er niets fout gaan.

Te lage druk (onder 1,5 bar)

Nadat je de radiator hebt ontlucht, ontstaat er meer ruimte in het verwarmingssysteem. De lucht is eruit, maar er is niets voor in de plaats gekomen. Dit betekent dat de waterdruk daalt. Dit heeft mogelijk tot gevolg dat de pomp van de cv-ketel het begeeft. Ook zal het water minder goed door het systeem circuleren.

Te hoge druk (boven 2 bar)

Een te hoge druk in de cv-ketel kan verschillende oorzaken hebben. Het komt echter niet vaak voor. Meestal gaat het fout als je de cv-ketel (bij)vult. Let hier dus goed op!

Ook seizoensveranderingen kunnen een oorzaak zijn. Warm water zet uit. In de winter is de cv het meest actief en het water dus het warmst. Tijdens de stookmaanden is het daarom goed om te controleren of de druk van de cv-ketel niet te hoog is.

Een te hoge druk wil je voorkomen omdat:

  • Er lekkages kunnen ontstaan.
  • Er schade kan ontstaan aan onderdelen van de installatie.
  • Het veiligheidsventiel van je cv-ketel open kan gaan waardoor water wegloopt. Met waterschade tot gevolg!