Thema: Huishoudelijke apparatuur
-
Magnetron
—
by
In een magnetron ontdooi je diepvriesproducten, warm je snel iets op of kook je een maaltijd. Er zijn twee soorten magnetrons: Let op: niet alles mag zomaar in de magnetron. Op de verpakking van een product staat meestal een pictogram dat aangeeft of je het in de ‘micro wave’ mag plaatsen. Schalen die geschikt zijn…
-
Vriezer
—
by
In een vriezer bewaar je etenswaren voor langere tijd. Invriezen verlengt de houdbaarheid namelijk aanzienlijk. De ideale temperatuur in een viezer is -18°C. Om de temperatuur op peil te houden, staat een vriezer altijd aan. Er zijn verschillende modellen diepvriezers: Nieuwe modellen hebben vaak een no-frost functie. Dit voorkomt ijsvorming en maakt handmatig ontdooien overbodig.…
-
Oven
—
by
In een oven verwarm je voedsel tot op hoge temperatuur. Ovens zijn er in verschillende soorten en maten, zowel inbouw als losstaand. De combinatie van oven en kookplaat noemen we fornuis. De meeste ovens zijn elektrisch, maar er zijn nog altijd gasovens. Energieverbruik Het is onmogelijk om een vergelijking tussen de verschillende ovens te maken.…
-
Waterkoker
—
by
Wat inhoud betreft variëren waterkokers van een halve liter tot zo’n 2 liter. De meest gangbare inhoudsmaat is 1,7 liter. Je bepaalt zelf hoeveel water je verwarmt, maar je moet een waterkoker altijd met een minimale hoeveelheid vullen. Hoeveel dit is, staat op elke waterkoker. Er zijn verschillende uitvoeringen en modellen waterkokers. De grootste verschillen…
-
Koelkast
—
by
In een koelkast kun je producten met een beperkte houdbaarheidsdatum, denk aan verse producten, langer bewaren. Koude in de koelkast vertraagt bacteriegroei waardoor etenswaren en dranken langer goed blijven. De temperatuur stel je zelf in. De ideale temperatuur in de koelkast is 4°C. Er zijn verschillende soorten koelkasten, zowel vrijstaand als inbouwmodellen: Energieverbruik Omdat ze…
-
Vaatwasser
—
by
Vaatwassers zijn vaak aangesloten op koud water. Een verwarmingselement in de vaatwasser verwarmt het water tot de juiste temperatuur. Nieuwere modellen zijn hotfill: ze worden direct aangesloten op warm water. De vaatwasser hoeft het water dan niet zelf elektrisch te verwarmen. Energieverbruik Hoeveel energie een vaatwasser verbruikt, hangt af van de hoeveelheid water en de…
-
Koffiezetten
—
by
Het principe van koffiezetten is vrij eenvoudig: je verwarmt water – tot zo’n 80°C – en giet dat over (fiijn)gemalen koffiebonen in een filter. Het hete water druppelt erdoorheen en wordt opgevangen in een kan of rechtstreeks in het kopje. Tegenwoordig zetten we koffie op verschillende manieren. Energieverbruik Voor het zetten van koffie gebruikt elk…