Magnetron

In een magnetron ontdooi je diepvriesproducten, warm je snel iets op of kook je een maaltijd. Er zijn twee soorten magnetrons:

  • Solo magnetron: voor het snel ontdooien, opwarmen of koken van maaltijden.
  • Combimagnetron: combineert de (solo)magnetronfunctie met de basisfuncties van een oven: boven- en onderwarmte. Afhankelijk van de uitvoering  kan een combimagnetron zijn uitgevoerd met een hetelucht-, grill- en/of airfryerfunctie.

Let op: niet alles mag zomaar in de magnetron. Op de verpakking van een product staat meestal een pictogram dat aangeeft of je het in de ‘micro wave’ mag plaatsen.

Schalen die geschikt zijn maar waarvan het deksel ontbreekt, kun je afdekken met magnetronfolie. Gebruik geen vershoud- (plastic) of aluminiumfolie! Metaal mag nooit in de magnetron omdat dit de straling verstoort waardoor schade aan het apparaat kan ontstaan! Borden van keramiek en glazen ovenschalen zijn geen probleem.

Energieverbruik

Het opwarmen of koken van een maaltijd in de magnetron kost meer energie dan bereiden op een kookplaat of in de oven. Omdat een magnetron bijna alle energie gebruikt om de maaltijd te verwarmen, is hij sneller klaar met de bereiding en daardoor zuiniger in gebruik!

Hoewel een magnetron erg efficiënt is in gebruik, kun je tóch nog energie besparen.

Besparingstips

  • Laat bevroren eten eerst ontdooien voordat je het in de magnetron plaatst. Vanuit de vriezer direct in de magnetron kost extra energie!
  • Verdeel de maaltijd gelijkmatig over het bord/de schaal. Of roer de maaltijd tussendoor om, om de warmte gelijkmatig te verdelen. Je maaltijd warmt sneller op.
  • Gebruik magnetronfolie of een passend deksel. Verwijder, na het verwarmen, de folie of het deksel voorzichtig. De vrijkomende stoom is heet!
  • Voorkom sluipverbruik: zet stand-by uit. Ook in stand-by-modus verbruikt een magnetron stroom. Trek de stekker eruit!

Vermogen

Het vermogen van magnetrons wordt aangeduid in watt. Hoe groter het vermogen (meer watt), hoe korter de bereidingstijd. Dit betekent dus niet dat een magnetron met een groter vermogen, duurder is in gebruik! Magnetrons worden meestal ingedeeld in drie vermogensgroepen:

  • Laag: tussen de 700 en 900 watt
  • Gemiddeld:  tussen de 900 en 1.000 watt
  • Hoog: >1.000 watt

Hoe werkt de magnetron

Een magnetron verwarmt het eten door middel van speciale straling: microgolven. Deze microgolven zorgen ervoor dat vocht in het eten gaat trillen. Het bewegen van de vochtdeeltjes zorgt voor wrijving waardoor het eten warm wordt.