Wat is zuiniger: airfryer of oven?

Door zijn kleine formaat en snellere luchtcirculatie warmt een airfryer snel op. Dit verkort de bereidingstijd. Maar omdat hij minder goed is geïsoleerd, verliest hij die warmte ook snel.

In veel ovens zijn keramische materialen verwerkt, bijvoorbeeld voor warmte-isolatie. Deze materialen warmen langzamer op dan de lucht in de oven. Daardoor duurt het langer voordat de oven is opgewarmd.

Heb je beide apparaten, gebruik dan de airfryer voor kleine, snelle gerechten en de oven voor grotere die een langere bereidingstijd nodig hebben. Denk aan ovenschotels, grote taarten en langzaam garend vlees.

Conclusie

Over het algemeen is een airfryer zuiniger voor kleine maaltijden. Kook je voor een groot gezin of bereid je vaak grote hoeveelheden, dan kan een oven, vanwege het grotere formaat, voordeliger zijn. Heb je alleen een oven, vraag je dan af of een airfryer de aanschaf waard is; het energievoordeel is maar gering.